Een eigen plotter hebben, wordt steeds populairder en veel doe-het-zelvers hebben er een als onderdeel van de basisuitrusting van hun doe-het-zelf activiteiten. Dat kan ik goed begrijpen, want deze machine heeft grote capaciteiten en de creatieve mogelijkheden zijn zeer veelzijdig. Als ik niet beter wist, zou ik bijna denken dat ze ook magie in zich hebben.

Laat u goed informeren over de plotter

Als u meer wilt weten over een plotter, is het goed dat u nu dit blog leest. Want bij veel nieuwe en onbekende dingen is het vaak zo dat mensen huiverig zijn en niet staan te springen om iets nieuws te leren. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Ook kunt u natuurlijk een kijkje nemen op YouTube en verschillende instructievideo’s bekijken of nog meer blogs lezen. Maar u kunt ook een afspraak maken met de professionals van Repromat.

Wat is een plotter eigenlijk?

Een plotter is een apparaat dat afbeeldingen op papier tekent nadat een opdracht door uw computer is verstuurd. Het verschilt van de klassieke printers doordat een plotter met pennen een stevige lijn produceren, terwijl een printer lijnen simuleert door middel van een reeks van kleine puntjes. Meerkleurige plotters gebruiken verschillende gekleurde pennen om hun lijnen te tekenen.

Functies

Plotters zijn ideaal voor computerondersteunde ontwerptekeningen (CAD), bouwkundige ontwerpen, project blauwdrukken en banners. Ze komen veel voor in de sectoren Architect, Engineering en Bouw (AEC) en Geografisch Informatiesysteem (GIS). Daarnaast worden ze gebruikt door reclamebureaus en drukkerijen en designwinkels. En zo nu en dan door de hobbyist zoals ikzelf.

Voordelen

Plotters zijn in staat om te werken op grote vellen papier – ten minste 2 meter – en nog steeds een hoge kwaliteit resolutie te bieden. Bovendien kan een plotter op verschillende materialen printen en zo de gebruiker vele mogelijkheden bieden. Materialen waarop een plotter kan tekenen zijn onder andere multiplex, plaatstaal, aluminium, kunststof, karton. Efficiëntie, reproduceerbaarheid, nauwkeurigheid en snelheid zijn allemaal kenmerken van een plotter. Ze kunnen alle patronen en sjablonen op de harde schijf opslaan. Bovendien kan hetzelfde patroon wel duizenden keren worden gemaakt zonder enige waardevermindering.

Nadelen

Hoewel plotters veel voordelen bieden, is het moeilijk de juiste plotter te vinden wanneer u te maken heeft met een beperkte ruimte. Ze nemen meer ruimte in beslag dan normale printers. Bovendien is de prijs van een plotter veel hoger dan de prijs van de printer. Laat u daarom goed adviseren door de kenners van Repromat.