Sunocean Kobe
Image default
Business / Transportation and Logistics

Lamelparket of massief?

Lamelparket én massieve houten vloeren, zijn beiden niet alleen prachtig om te zien, maar ook zo fijn om op te lopen. Maar als u een houten vloer wilt, is een massief houten vloer niet de enige optie. Net als een houten vloer is lamelparket gemaakt van 100% hout, en aan de oppervlakte kan het er precies hetzelfde uitzien. Het verschil ligt onder het oppervlak. Net zoals het klinkt, is een massief houten vloer gemaakt van massieve planken van hout, terwijl een vloer van lamelparket bestaat uit verschillende lagen hout die onder een hoek staan om een van de nadelen van een massief houten vloeren te voorkomen.

Voordelen van lamelparket

Een van de voordelen van een lamelparket is dat deze stabieler is dan een massief houten vloer. Dit komt doordat het is gemaakt van meerdere lagen hout onder een hoek van 90 graden ten opzichte van elkaar om de werking van het hout te verminderen. De toplaag is gemaakt van zorgvuldig geselecteerd hout en wordt de slijtlaag genoemd. Het is 2,5-3,2 mm dik en kan twee tot drie keer geschuurd worden. Omdat de onderste lagen hout onzichtbaar zijn, kunnen ze gemaakt worden van goedkopere houtsoorten, wat vaak betekent dat lamelparket goedkoper is dan massief houten vloeren.

Nadelen van massief houten vloeren

De nadelen zijn misschien minder bekend: aangezien hout een levend materiaal is, wordt de vloer beïnvloed door schommelingen in vochtigheid en temperatuur. Houten vloeren in een warme, droge ruimte kunnen uitdrogen en krimpen. Aan de andere kant kan het hout door kou en vocht opzwellen. De prijs van houten vloeren varieert afhankelijk van de gekozen houtsoort, maar is over het algemeen vaak duurder dan een vloer van lamelparket. Houten vloeren kunnen worden gelijmd, vastgespijkerd of geniet op de ondervloer. Zelf leggen is nogal een klus in tegenstelling tot lamelparket dat goed zelf gelegd kan worden.

Voordelen van massief houten vloeren

De meeste mensen weten wat de voordelen van een massief houten vloer zijn: hij is mooi, natuurlijk en mooi om op te lopen, en als hij versleten is kan hij meerdere malen worden geschuurd, waardoor hij een zeer lange levensduur heeft.

Bij vragen neemt u gerust contact op met de professionals van Bax Houthandel, een bedrijf dat zelf houten vloeren produceert en haast 60 jaar ervaring kan delen met u.